Egy francia startup cég (NewWind) szakemberei azonban újragondolták a szélerőműveket. Jérôme Michaud-Larivière-t a szélben megrezzenő levelek ihlették meg az ágabogas, tíz méter magas, nyolc méter széles „szélfa” (arbres à vent) tervezésére. A szerkezet házak mellé, kertekbe, játszóterekre is telepíthető, azaz nem különül el az energiatermelés és fogyasztás helyszíne, így csökken a szállítási veszteség.

A gyártó szerint a függőleges tengelye körül forgó, levél formájú 63 turbina a fuvallattól is megmozdul, és már 7 km/órás szélben is áramot termel. A hivatalos adatok szerint egy szélfa fedezné egy átlagos magyar háztartás fogyasztását, ideális esetben pedig, a szélerősségtől függően, évi 13 500 kilowattóra áramot termelhet. (Összehasonlításul: egy hagyományos, évi több mint hatmillió kWh-s kapacitású szélturbina 1500 háztartás villamosáram-igényét fedezi.)

A közönség lelkesen fogadta az új fejlesztést. A cég a forgalmazást 2016 nyár végén kezdte meg, több francia és svájci városban telepít berendezéseket, de luxemburgi és belga vevőik is vannak.

Forrás: National Geographic