Golfpálya szerű gyepfelületet nem kis munka létrehozni a kertünkben, ám ha kitartóak vagyunk, gyönyörű látványban lesz részünk! Vegyük végig, hogy mik azok a tényezők, amire ügyelnünk kell, ha díszpázsitot szeretnénk kertünkben.
  • Öntözés: Nagyon fontos, hogy pázsitunk megfelelő mennyiségű vízhez jusson, kiemelten ezeken a forró, száraz nyári napokon. Sajnos a magyarországi csapadékeloszlás nem teszi lehetővé, hogy pázsitunk öntözését mellőzzük. A helyes öntözési gyakorlat az, ha ritkábban öntözünk, de akkor alaposan átáztatjuk a talajt. Alapos átáztatás alatt azt értjük, hogy a talaj felső 15cm-es rétege legyen nedves. Az öntözés ideális időpontja a hajnali órák, éjszaka azért nem szerencsés, mert túl lassan fog felszáradni a fűből a csapadék és gombafertőzéseknek ad ezáltal melegágyat. Onnan tudjuk, hogy nem kapott elég csapadékot a pázsit, hogy foltokban elkezd kékülni, sötétedni a fű ránézésre, és ha közelebbről megvizsgáljuk a fűszálakat azt fogjuk tapasztalni, hogy “összecsukják” magukat. Fontos, hogy ne essünk át a ló túloldalára a túl gyakori és túl sok öntözéssel sem. A túl öntözésnek az egyik legszembetűnőbb jelzése, hogy mohás a föld és kalapos gombák jelennek meg a pázsiton, az eredménye pedig nem túl esztétikus; kiritkult pázsit, gombafertőzések; sárgás gyep.
  • Tápanyagutánpótlás: A legtöbb kertben bevett gyakorlat, hogy a fűnyírás nyesedékét komposztálják. Ezzel nincs is semmi probléma, ám figyelembe kell vennünk, hogy így minden fűnyírásnál rengeteg értékes tápanyagot vonunk ki a talajból. Hosszútávon ez úgy mutatkozik meg, hogy a nemes füveket felváltják a kevésbé tápanyagigényes gyomok, hiszen “elhordjuk” a területről a tápanyagot. Ne essünk kétségbe azonban, van lehetőség pótolni. Használhatunk szervestrágyát vagy műtrágyát a tápanyagok pótlásához. Fő felhasználásra a műtrágyát javaslom, használjunk lassú feltáródású műtrágyát az évszakokhoz igazítva a műtrágya nitrogén, foszfor és kálium tartalmát.
  • Gyommentesítés: Egy-egy gyommagot óhatatlanul belefúj a szél pázsitunkba, de akár egész nagy területeken elterjedhetnek egyszikű és kétszikű gyomok. Szerencsére léteznek olyan gyomirtó szerek a pázsithoz, amelyek szelektíven kipusztítják a gyomokat, míg a nemes füvekre ártalmatlanok. Ezek a szerek azonban nem használhatóak korlátlanul, egy vegetáció alatt legfeljebb kétszer alkalmazzuk őket. Olyan gyomokra viszont marad a kézi gyommentesítés, mint pl. az egynyári perje.
  • Gyepszellőztetés: Minden tavasszal elvégzendő feladat, az év során felhalmozódott elhalt növényi részek eltávolítását szolgálja. A közvetlen eredmény nem lesz szép, de 1-2 hónap alatt pázsitunk újjá fog születni. Esszenciális teendő, mert egy befilcesedett pázsitnak csapnivaló a víz-háztartása, rendkívül kitetté válik gombás fertőzésekre. Az alapos gyepszellőztetés után ne maradjon el az alapos beöntözés és műtrágyázás.
  • Fűnyírás: Nem győzzük hangsúlyozni milyen fontos a rendszeres és szakszerű fűnyírás. A hüvelykujj szabály az fűnyírásra, hogy a fűszál hosszának 1/3-át lehet egy menetben eltávolítani. Ha ennél többet kell levágnunk egy fűnyírásra, akkor ideje sűrűbben nyírni a füvet! Díszpázsitoknál a fűnyírás legalább 7 naponta legyen esedékes. A gyakran nyírt pázsit sokkal dúsabb lesz, ellenállóbb, egészségesebb. A fűnyírónk pengéje legyen mindig borotva éles! Nedves pázsitot lehetőség szerint ne vágjunk, mert jobban tépi a fűszálakat, mint szárazon.