Ismerje meg a karfiol termesztés alapjait cikkünkben. A növény termesztése nem csak szabadföldben lehetséges, hanem konténeresen is, ha ismerjük a növény igényeit!
A karfiol elsősorban az európai kontinensen népszerű zöldség, melynek húsosan megvastagodott fehér virágait lapátszerű zöld levelek veszik körül. A termés minőségét elsősorban az határozza meg, hogy a rózsái mennyire fehérek és milyen szorosan illeszkednek. Magas C-vitamin tartalmát mélyhűtést követően is megőrzi, emellett gazdag ásványi sókban. Fogyasztása lehetséges rántva, darált hússal rakott karfiolként, levesnek, előfőzve saláták része lehet, de savanyúságnak eltéve is kitűnő.
Palánta kiültetése cserépbe
A palántákat szaporítóládába vagy melegágyban neveljük Januártól. A magokat 1-2 cm mélyre vessük és 4 cm távolságot tartsunk az elvetett magok között. Az előnevelt palántákat március végén, április elején ültessük ki konténerébe.
A cserép vagy egyéb növénytartó megválasztásakor ügyeljünk rá, hogy a választott konténer átmérője legalább 25 cm, és mélysége 30 cm legyen, ugyanis ez szükséges lesz a növény sikeres fejlődéséhez.
A növény gondozása
Főbb ápolási munkái: talajporhanyítás, gyomirtás, rendszeres öntözés.
Nagyon fontos, hogy kis vízadagokkal öntözzük, mert ez a termés mennyiségének növekedésén kívül a koraiságot is növeli. Különleges ápolási munkája a Karfiol rózsák barnulása elleni védelem.
Erősebb napfény hatására a rózsák megbarnulnak és kesernyés ízűek lesznek, ezért védekezésül a fejlődő rózsák fölött a leveleket rafiával összekötik vagy 3-4 levelet rátörnek a rózsára oly módon, hogy ezzel a rózsák számára fagymentes, párás és fénytől mentes környezetet létesítsenek.
A termést gyűjtsük be, még mielőtt teljesen megérett volna. Vágjuk le a szárát egy éles késsel, de hagyjunk rajta pár levelet is, hogy védje a fejet. Ha elkezdett megnyílni vagy elszíneződni, akkor lekéstük a betakarítás idejét.